Бренд Василя Ґабора

теґи: "Приватна колекція", «Від Джойса до Чубая», Василь Ґабор, видавництво "Піраміда"

gaborІм’я Василя Ґабора та його «Приватної колекції» в контексті сучасного літературного процесу — бренд. Уродженець Закарпаття і мешканець Львова, письменник, літературознавець і упорядник Василь Ґабор творив цей бренд може й без огляду на ім’я, але цілеспрямовано й вивірено. 
Коли до обізнаного читача потрапляє видана в «Приватній колекції» книга, її сприймають під відповідним «прицілом», з очікуваннями навіть від незнаного досі автора. Свого часу Василь Ґабор так сформулював критерії, за якими добирає книги: «Я хочу показати дуже високий естетичний, філософський рівень української літератури... Я прихильник прози — своєрідної музики. Яку можна перечитувати, як хочеться переслухати ще раз платівку. На жаль, життя письменника в Україні не дає йому змоги заробляти. Але життя письменника дає йому змогу мати якийсь інший вимір відчуття — стосунків, світу».
Серед придбаних новинок на Форумі видавців чимало моїх знайомих називали книгу Василя Ґабора «Від Джойса до Чубая» (проект «Приватна колекція», видавництво «Піраміда»). У книзі автор зібрав есеї, літературні розвідки та інтерв’ю — «підсумок багаторічних спостережень і роздумів про літераторів минулого і сучасності, світ його мистецьких зацікавлень, який існує між двома полюсами — Джеймсом Джойсом і Грицьком Чубаєм, Дубліном і Львовом».
Роздуми, «розкидані» в різних виданнях — спеціалізованих, періодичних, антологіях — Василь Ґабор уклав у книзі-мозаїці, цілісності якій надає саме особистість автора, бренд його імені, особливості стилю. Водночас добірка містить умовні часові й просторові окреслення — Львів і Дублін, Чубай і Джойс.
Перша частина книги («Проза нової генерації і мій Львів, літературний і мистецький») — надзвичайно емоційні й дуже образні новели-есеї про близьких авторові митців-сучасників — Ніну Бічую, Андрія Содомору, Василя Семенюка, Михайла Барабаша, а також про українську прозу нової хвилі та літературне обличчя нинішнього Львова. У другій частині — «Літературні розвідки: від української джойсіани до «Скрині» — своєрідні екскурси в не надто відомі пласти історії української літератури. Третю частину видання («Приватна колекція» і літературна творчість») становлять інтерв’ю Василя Ґабора — про себе і про свої проекти, про літературу і життя.

Наталя ДУДКО, http://ratusha.lviv.ua/index.php?dn=news&to=art&id=574